Var är väljarna?

Var är väljarna? 150 150 Tomas Lindbom

På söndag genomförs en andra valomgång i valet till regioner och departement i Frankrike. Det är regionerna som tilldrar sig det största intresset. Viktiga frågor som gymnasieskolor och högre utbildning liksom transportfrågor men också ekonomisk planering av regionernas näringsliv ligger under regionerna. Regionerna är stora. På den del av Frankrike som ligger i Europa har antalet skurits ner till tretton. Den politiker och det parti som segrar i valet i en region får ett betydande inflytande.

Den första valomgången tilldrog sig ändå ett svagt intresse i ett land där väljarna intresserar sig för presidentvalet i hög grad men däremot de kommunala och regionala valen i liten grad. Mätningar som nu gjorts i veckan tyder på att valdeltagandet i den andra omgången inte lär bli mycket större. Ifop presenterade i dag siffror på 36 procent. Drygt en av tre väljare går till valurnorna enligt den mätningen.

Det finns ändå några spännande val att hålla ögonen på. I PACA, området i sydöstra Frankrike, står striden mellan Republikanernas Renaud Muselier som stöds av regeringspartiet Republiken på väg och Thierry Mariani från Nationell samling. Vänstern har efter första valomgången också dragit tillbaka sin lista till förmån för Muselier. Det upprättas därmed en så kallad republikansk front mot Nationell samling. Med detta stöd lär han vinna men påfallande knappt enligt mätningarna, 51-49 i procent. Nationell samling ser en förlust i PACA som ett nästan oväntat nederlag. Här hade partiet verkligen chansen att vinna sin första region någonsin.

Tre regioner tilldrar sig intresset av en annan anledning. I dessa tre, Hauts-de-France i norr, I Île-de- France (Parisregionen) Auvergne-Rhône-Alpes leder tre högerkandidater efter den första omgången. De har det gemensamma att de alla tre vill bli högerns kandidat i presidentvalet. Den som vinner störst av de tre  i andra valomgången har den bästa chansen att också bli partiets presidentkandidat. De heter Xavier Bertrand, Valérie Pécresse och Laurent Wauquiez. Att de går vinnande ur regionalvalen förefaller säkert. Men en sak skiljer två av dem från den tredje. Bertrand valde redan 2018 att lämna Republikanerna och ställer upp som fristående högerkandidat. De andra två bär etiketten Republikan.

Vänstern har problem med sin bristande enighet mellan Det okuvade Frankrike, de gröna EELV och Socialistpartiet. Nu lär inte Det okuvade Frankrike vinna någon region eller ens nå makten genom en enad lista med socialisterna och de gröna. Däremot lever Socialistpartiet vidare på gamla meriter på lokal och regional nivå. Trots debaclet 2017 och en svag ställning nationellt kan det partiet vinna uppemot fem regioner.

Den första valomgången i söndags skapade inga stora brott mot förra regionalvalet 2015. Socialistpartiet och Republikanerna, de gamla traditionella partierna, verkar behålla sina positioner ganska intakt. De gröna och Nationell samling liksom den yttersta vänstern får svårt att vinna en region.

Detsamma gäller Republiken på väg. Vid regeringssammanträdet i dag i Elyséepalatset lär President Macron ha varit på uruselt humör och skällt ut ministrar. Justitieministern och inrikesministern råkade i internt gräl inför öppen ridå om hur valet skötts i Hauts-de-France där det egna partiets kandidat gjorde ett uruselt val i söndags.

På måndag slickar politikerna såren och Macron får börja att på allvar planera för valrörelsen inför presidentvalet. Det blir en lång valrörelse. Just nu är det viss uppförsbacke för honom och hans parti. Inga vunna regioner, svagt stöd i kommunerna efter förra årets kommunalval och oro för att Republikanerna nu börjar repa mod och kanske kan skaka fram en stark motkandidat till den sittande presidenten. Spelet om makten kan börja.

2 comments
 • Leif Mohlin

  Har just haft en midsommarafton där samtalen hamnade på den svenska inrikespolitiken. Vem menar vad och fr a är alla engagerade helt plötsligt. Samtidigt förbereder vi Regionvalen i Sverige som onekligen är otroligt betydelsefulla med tanke på erfarenheterna från Covid 19. Men klämda mellan riksdag o kommunala val är det inte mkt till uppmärksamhet vi kommer ge regionvalen. Undrar om Inte svenska enskilda regionalval hade blivit ännu mindre engagerande för väljare än de franska.

  Har alltid sett skilda söndagar som något vettigt – men har svängt denna morgon. Det är viktigt för legitimiteten i våra system. Regioner är en svår nivå , men också viktig. Nationell sjukvård som i UK är svår att utveckla – en kommunal blir för decentraliserad.
  Vår union kräver ju att beslut fattas på rätt nivå. Det kräver i sin tur många olika politiska val som var och en kräver legitimitet. Att sprida valdagarna för mkt riskerar konstigt nog att minska legitimiteten.

 • Alexandra

  Jag hade sett framemot att få rösta förra söndagen men tittade på mitt röstkort och såg att jag endast får rösta i Europavalen och de kommunala valen och där ingår inte region och länsval eftersom det är skillnad på département och municipalité. På svenska kan ju kommun användas både om département och municipalité…

  Hur som helst, jag tror ingen i min vänskapskrets röstade förra veckan. Jag vet bara en granne som åkte iväg och röstade och tyckte att jag också skulle få ändan ur vagnen men då fick jag förklara att det kunde jag minsann inte.

  Jag tycker att det är en förbannad skam att inte rösta, vi har möjligheten att få säga vad vi tycker, samma möjlighet / rätt som människor världen över strider för och så använder vi inte den. Det är respektlöst!

Leave a Reply

Your email address will not be published.