Önska en god jul med Macronboken

Önska en god jul med Macronboken 150 150 Tomas Lindbom

Det tar mig lite emot att göra reklam för mina egna böcker men så här några veckor före jul må det väl vara tillåtet att påminna om min andra bok om fransk politik, Macron och hans missnöjda folk som släpptes till bokmässan i Göteborg i september. Borde den inte kunna vara en lämplig julklapp till en och annan frankofil eller Europaintresserad person i er omvärld, ni mina läsare av denna blogg?

Titeln på boken var inte svår att välja. Den hade varit väl funnen också ihop med namnen på de tidigare presidenterna. Folket var missnöjt också med Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy och François Hollande. Hur ska man kunna styra ett folk som har lika många politiska uppfattningar som det finns skilda ostsorter i landet, frågade sig redan general de Gaulle. Ändå stämmer titeln ovanligt bra på perioden med Emmanuel Macron.

Det har varit svåra år och nu är måttet rågat för många fransmän. Lågkonjunkturen och elkrisen tär på humöret. Alla inser att det inte går att skylla problemen på enbart Rysslands krig i Ukraina. Om inte annat, påminns medborgarna om detta av en ivrigt aggressiv politisk opposition.

Det är också påtagligt hur mycket som landets ledning målar upp landets nära framtid i mörka färger. En ökning av antalet covidfall ledde i förra veckan till att premiärministern omedelbart uppmanade alla fransmän att åter sätta på sig munskydd i kollektivtrafiken. Samtidigt verkar allt färre hörsamma kraven på att ta påfyllnadsdoser av vaccinet. Vägra vaccinera sig blir en paroll av civilt motstånd. Och Macron och hans ministrar målar upp andra mörka scenarier. Kanske kommer elen att stängas av flera timmar om dagen. Folk uppmanas att skaffa sig appar för att kunna styra sin egen elkonsumtion. Och redan har regeringen uppmanat alla att sänka inomhustemperaturerna i hus och lägenheter.

Folket blir missnöjt av kommande strejker. Inom transportsektorn kommer sannolikt en rad strejkar att utbryta runt julhelgen. Hur kommer det då inte att låta när folk tvingas vänta i många timmar främst tågstationer runt om i landet.

Tänk på era vänner som sannolikt får en mindre kall vinter inomhus och förmodligen kommer till sina slutmål av resorna kring jul. Så är det inte riktigt i Frankrike. Vad är det för spänningar som ständigt återkommer i detta land? Jag försöker förklara det liksom missnöjet med Macron som ledare för landet. Han verkar rätt så klok ur ett svenskt perspektiv men så låter det inte när fransmännen i allmänhet ska beskriva sin president. Det går enklast att köpa boken genom nätbokhandlare som Adlibris och Bokus.

Leave a Reply

Your email address will not be published.