Titta, det snöar i Paris

Titta, det snöar i Paris 150 150 Tomas Lindbom

Snön faller över Paris och stora delar av Frankrike. Vägar blockeras. Flygplan ställs in. På Marsfältet under Eiffeltornet, där en halv miljon fransmän demonstrerade mot äktenskap för alla för en vecka sedan, åker nu parisarna skidor och barnen har snöbollskrig.

Om en timme ska jag ge mig ut i Paris denna vintriga söndag. Det känns som ett äventyr. Fyra minusgrader och åtta centimeter nysnö borde väl inte vara något problem för en svensk med vintervana. Men i Paris blir vintern alltid ett problem. Naturligtvis har heller inte jag skor som riktigt  klarar väglaget. Någon framför mig på trottoaren halkar plötsligt till och ramlar. En bil sladdar. Jag vet inte heller om metron fungerar, om bussarna kommer fram i stan. Och det är inte tal om att göra någon utflykt med bil till en förort. Tevebilderna från nyhetssändningen klockan 13 avskräcker från sådana inititativ.

Alla som kan vara kvar i stan och alla som har barn är glada. De som vill resa grubblar över hur länge de kan dröja innan det går att ta sig fram igen på vägarna. Staden Paris i snö innebär problem med att förflytta sig. Landet Frankrike  i snö innebär att det mesta lamslås.

Det är nästan komiskt att se tevebilderna från den lilla byn i östra Frankrike där en man i sina bästa år halkar omkull tre gånger framför sin egen port innan han kan ta sig de få metrarna från trottarkanten till ingången till sitt hus. Eller hur en annan man har satt en ylletstrumpa ovanpå sina skor för att kunna gå. Halkan i Frankrike verkar vara av en annan och svårare art än i Sverige.

Bekymret är också flygtrafiken. I dag går bara vartannat plan från flygplatsen Charles de Gaulle-Roissy norr om Paris. Och det kan bli värre i morgon. Meteorologerna väntar mer snö i eftermiddag, kyla i natt och nollgradigt i morgon.

Ändå är fransmännen tåliga. De flesta vet att snö är en naturkraft som ingen kan rå på. Det är bara att vänta på bättre tider. På tisdag eftermiddag, säger meteorologen på France 2, blir det bra igen. Plusgrader, regn och normal framkomlighet. Det är i sådant väder som männens lågskor och kvinnornas högklackade skor kommer till sin rätt. Inte i ett nordiskt vinterlandskap.

1 comment
  • cruella

    Hej, du verkar inte främst skriva för kommentarernas skull:) Jag har dig i min lista eftersom Frankrike och Paris intresserar och jag är där tillräckligt ofta för att det ska kännas angeläget vad de har för sig. Jag flög hem igår från CDG, endast en timme försenad. Helgens snö var ju underbar och helt rätt klädd var både jag och faktiskt väldigt många parisare också – både mössa och kängor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.